Igazi jó birsalmasajt recept!

2016.01.21 13:22

Egyik nagy kedvencem a birsalmasajt! Talán sokan még nem is hallottatok róla. Ez nem egy igazi sajt, tehát nem tejből készül, hanem birsalmából. Van két nagy birsalmafánk, így elég sok birsalmánk volt. Elég jól lehet tárolni, ezért még most a tél közepén is van belőle. Gyakran készítek birsalmasajtot. Persze ez a tevékenység egy picit macerás, nincs is kész 10 perc alatt, de nagyon megéri elkészíteni ezt a finom csemegét, hiszen tényleg sokáig eláll. És minél tovább áll, annál jobb. A kész birsalmasajtot egyszer arra használtam, hogy szív alakú süti kiszúróval szívecskéket szaggattam belőle, amiket aztán olvasztott csokiba mártottam és azt kapta a szerelmem Valentin napra. Tisztára olyan volt mint a zselés szaloncukor :-). Egy szép kis celofán csomagolás, egy-két papírból kivágott piros vagy rózsaszín szívecske, masni és a csomagolás is megvan fillérekből. 

Recept: Annyi birsalma, amennyit kedved van mosás után összevágni (kicsit kemény, kezekre vigyázni!!!). Felteszem főni annyi vízben, amennyi épp hogy csak ellepi, fedőt rá és főhet. Időnként teszek bele fahéjat, szegfűszeget és puhára párolom. Mikor megpuhult, akkor leöntöm a levét és a birsalmát átpasszírozom egy tálba. Ezután megmérem a súlyát és 1 kg péphez 80 dkg cukrot adok. Visszateszem a tűzhelyre és folyamatosan kevergetem szépen lassan, csak épp hogy le ne égjen. Kb. fél órát kell így főzni (próba: cseppents egy picit egy kistányérra és várj pár percet. Ha a kistányéron lévő csepp megszilárdul, azaz már nem folyik annyira, akkor kész). Kis edénykéket szoktam elővenni és megtöltöm őket ezzel a masszával. Beteszem a spájzba és békén hagyom néhány napig őket. 4-5 nap után tálcára borítom őket (kicsit nehezen jön ki az edényből, de tehetsz alá folpackot, ezzel megkönnyíted a helyzetet). Nem kell megijedni, egy picit elkezd szétterülni, mert még nincs rendesen kiszáradva. Tedd vissza a spájzba és hagyd békén megint 4-5 napig. Ezután pedig forgasd naponta, hogy szellőzzön, száradjon. Mikor megszáradt, akkor jó. Persze közben azért lehet csipegetni is. Ha van otthon dióm, akkor a frissen megfőtt masszába azt is szoktam szórni. Azzal is nagyon fincsi!

    birsalmasajt száradás közben :-)

—————

Vissza