Hogyan készíthetünk finom, pergős párolt rizst?

2016.08.11 13:44

 

Rizs, Tál, Élelmiszer, Ökológiai

 

Hogyan tudunk finom, pergős rizst készíteni? Hát egyszerűen! Nem nehezebb, mint az összeragadt rizs készítése, csak egy kicsit több odafigyelést igényel :-)

A rizst alaposan, több vízben megmossuk. Szinte kimossuk belőle azt a fehér anyagot. Ettől tapad össze olyan nagyon! Szóval jól megmossuk.

Melegítsünk egy kis olajat, amiben megpárolunk egy fél fej hagymát, amit előtte finomra vágtunk. Nem barnítjuk, nem égetjük, odafigyelünk!

Ha ezzel megvagyunk, akkor ráöntjük a jól megmosott rizst és kevergetjük egy kis ideig. Ha eluntuk, akkor annyi vizet öntünk rá, ami ellepi. Megsózzuk, elkeverjük és teszünk rá egy fedőt. 3-4 percenként ránézünk és megint jól összekeverjük. Ha közben elfőtte volna a levét, de még nem puhult meg, akkor pótoljuk a folyadékot (ami lehet egyébként húsleves vagy zöldségleves is). Mindig csak kis vizet öntünk rá, épp hogy párolódjon, de ne égjen le. Ha már majdnem jó, akkor kikapcsoljuk a tűzhelyet és hagyjuk rajta a fedőt, mert ekkor még a saját gőzében puhul. Néha keverjük át!

Másik módszer, hogy a sütőt előmelegítjük. A rizst alaposan megmossuk és beleöntjük egy tűzálló vagy jénai tálba. Erre annyi vizet öntünk, mint a rizs mennyisége kétszer (pl. ha egy bögre rizst akarsz megfőzni, akkor arra két bögre víz kell). Kiskanál sóval ízesítjük, a tetejére egy darabka vajat teszünk. Lefedjük és mehet a sütőbe 20 percre. Ha kész, akkor kapcsold ki a sütőt és hagyd még rajta a fedelét.

Ha kész vagy a párolt rizs elkészítésével, tálaláskor díszítheted apróra vágott petrezselyemmel, apróra vágott, színes, kaliforniai paprikával, citromkarikával vagy színes zöldségekkel stb.

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találod, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

—————

Vissza