Finom, karácsonyi mézeskalács

2015.11.24 18:30

A mézeskalács nálunk szerves része a karácsonyi készülődésnek. A finom fűszerek illata lengi be ilyenkor napokig a lakást és ezt annyira imádom! Annyi melegséget, otthonosságot sugallnak ezek az illatok. És aki szereti díszítgetni vagy van gyermeke, akivel el lehet pepecselgetni, annak remek szórakozás lehet.

Többféle mézeskalácsreceptet is kipróbáltam az évek alatt és nekem kettő jött be igazán. Ezeket most megosztom veletek. Mindkettő más. Az egyik először kemény és idővel puhul meg, míg a másik már az elején ehető puhaságú, de nem annyira tetszetős, mint a másik. Ízre viszont mindkettő tökéletes.

Tehát kezdjük előbb a keményebb, de szebb mézeskaláccsal.

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg méz, 3 db tojás, 1 kiskanál szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék.

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a folyékony anyagokat is hozzágyúrjuk. Egy éjszakát állni hagyjuk (zacskóba tesszük és hűtőbe rakjuk).  Másnap lisztezett deszkán 2 mm-re kinyújtjuk és különféle formákat szaggatunk belőle. A tepsit kivajazzuk, lisztezzük, a formákat beletesszük (nem kell nagyon messzire tenni őket egymástól, mert nem nő meg nagyon). Tetejüket tojássárgával megkenjük, mazsolát, mandulát, diót, mogyorót, cukorgyöngyöt stb. nyomkodhatunk a tésztába és előmelegített sütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.  Ha kihűlt, akkor cukros tojáshabbal díszíthetjük.

Keksz, Barna, Karácsony, Süti, Sütiket

 

Finom, puha mézeskalács receptje:

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 30 dkg méz, 3 tojás, 2-4 evőkanál vaj, 2 kiskanál szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék.

Minden egyéb tekintetben úgy járunk el, mint fentebb!

Karácsonyi, Karácsony, Ünnep, Tészta

A kihűlt, feldíszített mézeskalácsokat jól zárható dobozban tároljuk. Hogy puhuljon, a dobozba érdemes egy cikk almát tenni. Ennek a nedvességét szívja fel a sütemény, így puhul meg. Azért érdemes néha ellenőrizni az almadarabot, mert egy idő után megpenészedik!

 

Nagyon jó sütést és jó szórakozást kívánok mindenkinek! A fenti tésztareceptekből egyébként összeállíthatjátok A Mézeskalácsházakót" is!

Mézeskalács Házikó, Mézeskalács

És ha nem lesz tökéletes, az sem baj! Az íze a lényeg + a szórakozás, öröm!

Ha a mézeskalácsot a karácsonyfádra akarod akasztani, akkor még sütés előtt lyukaszd ki, mert sütés után kemény lesz és törik, nem hagyja magát átlyukasztani!

Ha hasznosnak tálaltad a cikket, kérlek oszd meg másokkal is. Ha a héten íratkozol fel hírlevelünkre, akkor részt veszel heti nyereménysorsolásunkon, ahol Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz című nagyszerű könyve kerül kisorsolásra!

—————

Vissza