Május-június az eper szezonja (többek között). Az eper íze, illata, csodálatos piros színe olyan igazi tavaszias hangulatot hoz az ember szívébe. Szinte az első gyümölcsök egyike. Az ember a szürke tél után örömmel veszi a gyönyörű, piros színű, zamatos eperszemeket. És boldog! Persze, hisz mi más is lenne! Nincs is jobb annál, mint amikor a kertben a földön ülve szedhetjük magunk körül az érett kis ízbombákat! A szem, a test, a lélek már ki van éhezve ezekre a finomságokra! Hát adjunk Nekik! Minél többet! És ha lehet, tegyünk el télire is! Például eperlekvár vagy szörp formájában!
Hozzávalók: tisztított, mosott eper, cukor, fahéj, citrom leve.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Elkészítés: az epret megtisztítjuk és alaposan, több vízben megmossuk. Olyan lábasban (lehetőleg alumínium)tesszük fel főni, amiben még semmit sem égettünk le. Ráöntjük a cukrot (én kb. 3 kg eperhez szoktam fél kiló cukrot önteni), rányomjuk egy fél vagy egész citrom levét, egy kiskanál fahéjat és alaposan összekeverjük. Főzés közben többször megkevergetjük. Amikor összeszottyant az eper, akkor összeturmixolom és visszateszem főzni. Innentől kezdve már gyakran kevergetem, hogy le ne égjen. Megkóstolom, ha szükséges még teszek hozzá cukrot.
Amíg a lekvár fő, addig kimosom az üvegeket és a kupakokat, majd kifőzöm őket. Ezután sorba rakom egy tálcán és amikor a lekvár elkészült, akkor szépen beleszedem a steril üvegekbe a forró lekvárt. Kezekre vigyázni!!! Szorosan rátekerem a kupakját, fejre állítom őket néhány percre, hogy kijöjjön belőle a levegő, majd mennek a száraz dunsztba.
Másnap pedig felsorakoztatom őket a spájz polcára.
A végeredmények :-)
—————