Eper szörp és szódavíz

2016.06.08 11:04

Tegnap befőztük az eperlekvárt és megígértem nektek az eperszörp receptjét. Nem kell főzni, dunsztolni stb. Csak csinálni.

Lássuk hát:

Hozzávalók: kb. 3 kg eper tisztítva, 1 kg cukor, 1-2 citrom leve, egy késhegynyi Na-benzoát.

Elkészítési idő: kb. fél óra+állásidő.

Anyagköltség: kb. 2500 Ft (ha saját epred van, akkor töredéke)

Elkészítés: Az epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk (több vízben). Előveszünk egy tiszta fazekat és beleöntjük az epret, majd burgonya nyomóval jól összetörjük. Ráöntjük a cukrot és a citrom levét, alaposan összekeverjük. Lefedve állni hagyjuk 2-3 napot hűvös helyen, de naponta megkeverjük. Nálam a pincében van, de teheted a hűtőbe is.

2-3 nap múlva kislyukú szűrön vagy a paradicsom passzírozón átnyomjuk, leszűrjük egy tiszta edénybe, majd üvegekbe töltjük. Az üvegek tetejére egy mákszemnyi tartósítószert teszünk. Jól lezárjuk és mehet a spájzba.

Az üvegeket előzőleg alaposan kimossuk és kifőzzük. A tisztaság nagyon fontos, mert különben megromolhat a szörp. De sebaj! Ha elegendő a mennyiség, akkor lehet belőle pálinka! :-)

Lehet dúsítani egy kis levendulával vagy citromfűvel, fahéjjal. Variálhatod, ahogy csak akarod! És teheted családi programmá is!

Jó szórakozást kívánok hozzá!

                                          

—————

Vissza