Egy kis szilveszteri malackodás :-)

2015.12.29 17:44

Ez a recept nagyon kedvelt a baráti körömben, mindenki imádja! Így gyakran készítem, ha a barátaim látogatására számítok.

Először is vegyünk egy füstölt csülköt. Ha sikerül házi füstölt csülökhöz jutni, akkor azt előző nap áztassátok be hidegvízbe, mert különben nagyon száraz és rágós lesz. A boltival nincs ilyen gond.

Szóval a füstölt csülköt felteszem főni annyi vízben, ami ellepi. A főzővízhez nem adok sót, mert a csülök sós. Teszek a vízbe 8-10 szem fekete borsot, 3-4 gerezd fokhagymát héjastól, 1 fej hagymát héjastól, 2-3 babérlevelet és főzöm. Ez azért órákat is eltart, így jobb, ha előző este főzzük meg. Amíg a csülök fő, addig csinálhatsz bármi mást. Nem kell aggódni, nem fog leégni. De azért ne feledkezz el róla teljesen! A csülök akkor jó, hogyha egy hústűt beleszúrva, az könnyen belemegy.

Amikor a csülök megfőtt, akkor tegyük tepsibe és öntsünk rá sört, majd tegyük be a sütőbe sülni (ezt már aznap kell csinálni, amikor a vendégek jönnek. Ha előző nap csinálod – mert úgy is lehet – akkor lehet belőle hideg sült csülök, ami saláta mellé vagy tormával szintén nagyon jó). Szóval a csülök sül a sütőben. Időnként nézz rá és mindig locsold meg a sörrel, hogy a bőre finom, ropogós legyen. Mikor már szép ropogós, akkor vedd ki a sütőből és hagyd egy kicsit pihenni a húst, majd tálalhatod.

Én gyakran dobálok a csülök mellé répát, sütőtököt, céklát, amivel együtt sülhet meg. Ilyenkor ez a zöldség a köret.

A maradék csülök napokig eláll a hűtőben és nyugodtan rájárhatsz. Eheted tormával, mustárral. Ha felkockázod és lefagyasztod, akkor később beleteheted egy finom jókai bablevesbe vagy lepiríthatod egy sztrapacska mellé is.

Ne feledkezzünk meg a füstölt csülök főzőlevéről sem! Én azt is le szoktam fagyasztani felhasználásig. Főzhetsz benne egy finom bab vagy lencselevest, sárgaborsót, kocsonyát vagy bármit, amihez füstölt húst szoktál használni.

                                        Haxe, Csülök, Sült Sertés, Étkezés

Kellemes Szilveszteri malackodást kívánok Nektek szeretettel!

—————

Vissza