Borsikafű vagy csombor

2016.07.18 14:39

A borsikafű vagy más néven csombor nem annyira ismert és használt fűszer manapság, de mindenképpen meg kell említenünk, mert nélküle kissé csonka lenne e gyógynövény (fűszernövény) kisokos. Erdélyben nagyon szeretik és nagyon sokféle ételben használják. Magas illóolaj tartalmú növény.

Ez az igénytelen kis növény magától is kikel, egynyári, remekül tűri a szárazságot, szereti a napos helyeket. Picike világos lila virágai vannak és apró, hosszúkás levelei. A növény nem túl magas, kb. 20 cm és egy pici bokorra emlékeztet.

Íze, illata borsra emlékeztet. A növényt általában szárítják és morzsolják, így használják fel különféle ételekben, de némely ételbe még zölden teszik.

Készíthetsz vele pácokat, mártásokat, ízesítheted vele az ecetes uborkát. Adagolásnál vigyázni kell, mert túlzott alkalmazása keserűvé teheti az ételt, ezért érdemes az étel elkészülte előtt néhány perccel fűszerezni vele!

Diétás ételek, saláták fűszerezésére kiváló borsos jellegű zamata miatt. Burgonyás, káposztás, gombás ételek ízesítésére is kitűnő. Mivel csökkenti a puffadást, remek kiegészítője bármely babos ételnek. Nagyon különleges aromát kölcsönöz neki egyébként! Próbáld ki a zöldbab főzelékben is egyszer, hogy milyen érdekes ízhatást lehet vele elérni!

Puffadást csökkentő hatása mellett meg kell még említeni gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, féregirtó hatását is. Köhögésre, torokgyulladásra is jó, alacsony vérnyomásra ajánlott.

Szóval ez az érdekes fűszernövény is gyógynövény!

Képtalálat a következőre: „csombor”

—————

Vissza