Baromfi hús kisokos

2016.03.30 12:57

Folytatva múlt héten megkezdett hús kisokosunkat most a baromfival foglalkozunk dióhéjban.

A baromfi fogyasztás mind a magyar konyha, mind az egészséges táplálkozás egyik alapja, hiszen fehérjére mindenkinek szüksége van a szervezetünknek. Emellett a baromfi zsírszegény, bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagban és vasban. Húsa könnyen emészthető, így kímélő étrendek alapja lehet.

Lássuk, melyek a leggyakrabban fogyasztott baromfi félék a konyhában:

-          Csirke (idősebb változata a tyúk) az egyik legelterjedtebb baromfi. A csirke húst szinte mindenki ismeri és szereti. Ki a mellet, ki a szaftosabb combot kedveli inkább.

Barna Tyúk, Házi Szárnyas, Baromfi

Készíthetünk belőle húslevest (ennek legkiválóbb egy idősebb tyúk) vagy alaplevet, ránthatjuk, lehet belőle csirkepaprikás, zöldséggel, gyümölccsel, sajttal süthetjük a csirke mellet. Lehet belőle saláta vagy tejszínes csirke, töltött csirke vagy csirkecomb stb. Rengeteg variáció van az elkészítését illetően.

-          Pulyka. Talán ő  a második helyezett a fogyasztás mennyiségét tekintve. A pulyka egyes részeinek elkészítése azért egy kis odafigyelést igényel. Pl. a combja inas, ezeket érdemes kihúzgálni belőle, különben rágós, ehetetlen.

Vad Pulyka, Madár, Közelről, Portré

Készíthetünk belőle különféle ragukat, a mellet ránthatjuk is, tekerhetjük baconbe és süthetjük sütőben, de lehet tölteni is (pl. angol karácsonyi pulyka).

-          Kacsa. Nagyon cukik picikének. Édes kis pelyhes jószágok. Mindent megesznek, ezért egy kicsit fura szaga van a húsának (nem erős szag). Sokan undorodnak tőle emiatt. Pácolással kicsit mérsékelhető a szaga. A kacsa húsa elég zsíros, de ha kisütöd, remek zsírt kapsz, amit kenyérre kenve megehetsz vagy sütheted benne pl. a mellet.

Kacsa, Fehér, Állatok, Madár, Víz

Mi készülhet belőle? Pl. egyben sült kacsa sütőben ropogósra sütve. Kacsamell narancsos mártással, baconbe tekert kacsamell, konfitált kacsacomb (Hmmmm….).

-          Liba. Ezek is nagyon aranyosak picinek, míg kis pelyhesek. Felnőtt korukban azonban a legjobb házőrzők. Vetekednek a kutyával! Gyerekkoromban nagyanyám minden évben vett 10 libát, amiket a nyári szünetben rám bízott. Jöttek utánam szépen, libasorban, mentünk legelni. Ruházat a szokásos volt akkoriban: állandóan rövidnadrág, póló. Ezt ők nagyon is megszokták. Egyszer viszont szépen öltöztem fel, mert már utaztunk. Se póló, se rövidnadrág. Még a ruha színe sem egyezett.  Na, akkor aztán kaptam tőlük, más ruhában nem ismertek fel!

Libák, Fehér, Aranyos, Tollazata, Állati

De mit is készíthetünk belőle? A Márton-napi libalakomák egyik kedvelt résztvevője. Lehet belőle leves, töltött liba, kemencés liba comb (jaj, ez annyira finom…), libamell különféle mártásokkal, vagdalt stb.

Ezeken kívül még nagyon sokféle képpen elkészíthető a májuk. Nagyon finom ez is sütőben sütve, baconbe tekerve, hagymásan megsütve vagy resztelve, házilag készült májkrémnek vagy csak megfőzve a levesben. Kisbabák is nagyon szeretik villával összetörve, főtt répával keverve. Süthetjük nyárson is, szalonnával, hagymával felváltva tűzve. Rengeteg, változatos recept!

Ezek a leggyakoribbak, de ezeken kívül még fogyasztunk fácánt, fürjet, foglyot, vadkacsát, vadlibát, galambot és gyöngytyúkot. Viszont ezekhez nehezebb hozzájutni, nem mindennaposak a konyhában. Ha mégis hozzájuttok, akkor a neten rengeteg nagyon finom receptet találhattok. 

—————

Vissza