Egyik nagy kedvencem a füstölt húsos, tejfölös bableves (a másik ugyanez zöldségesen)! Az elkészítése nem nehéz, picit időigényes. Viszont kitűnően fagyasztható, érdemes belőle egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni. Utána pedig egy jó mazsolás túrós palacsinta sok citrommal? Mit gondoltok? Szerintem a család szentté avat!
Hozzávalók: fél kiló szárazbab, füstölt hús, füstölt kolbász, hagyma, fokhagyma, só, bors, babérlevél, tejföl, ecet.
Ára: kb. 1000 Ft-ból kijön.
A szárazbabot érdemes előző este beáztatni, hogy hamarabb megfőjön, a füstölt húst szintén, ha elég száraz vagy sós.
Másnap felteszem a babot és a húst főni. Teszek bele babérlevelet, borsot, fokhagymát, hagymát és hagyom főni. Főzhetjük kuktában is, akkor hamarabb kész. Mikor már majdnem puha a bab, akkor sózom, de csak abban az esetben, ha a füstölt hús nem volt nagyon sós. Ellenőrzés képpen kóstoljuk meg a főzőlevet. Ha sótlan, akkor sózhatunk. Mindig könnyebb utána sózni, mint kivenni belőle a sót. Ha úgy szeretjük, akkor tehetünk bele galuskát is (mi úgy szeretjük!). Főzhetünk bele még karikára vágott finom füstölt kolbászt is. Mikor minden megfőtt a levesben, akkor tejfölös habarással behabarjuk. Pici ecettel ízesíthetjük, ha szeretjük.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk egy kis frissen vágott petrezselyemzölddel. Díszíthetjük egy kis tejföllel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
—————