Asztalterítő készítése

2016.05.19 10:37

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető terítőt mutatok be nektek. Én ezt most egy kisasztalkára varrtam a konyhámban, de Te megvarrhatod nagyobban is! Az eljárás ugyanaz! Mérjük meg a kiszemelt asztalt vagy felületet, amire készíteni akarjuk. Ha asztalra akarjuk megvarrni, akkor mérjük meg az asztallap tetejét és adjunk hozzá legalább 20 cm-t oldalanként. Tehát ha az asztal hosszúsága pl. 80 cm, akkor a terítő hossza legyen min. 120 cm és ha a szélessége pl. 60 cm, akkor a terítő szélessége legyen min. 100 cm. Plusz adjunk hozzá még 1-1 cm-t oldalanként a szegésnek.

Asztalterítőnek válasszunk jól mosható pamutvászon vagy kevertszálas anyagot a hétköznapokra, és damasztot az ünnepekre. A hétköznapokra választhatunk tarka, színes anyagokat, de azért ügyeljünk, hogy harmonizáljon a hétköznapi terítékkel. Az ünnepi damasztterítő legszebb fehérben, de készíthetjük valamilyen más, ünnepi színben is.

Ha megvan a méret és kiszabtuk a terítőnek való anyagot (amit előzőleg már beavattunk), akkor szépen szegjük be. Először hajtsuk be egyszer a szélét 0,5 cm-re, majd még egyszer ugyanígy. Tűzzük le gombostűvel vagy férceljük le, hogy könnyebb legyen megvarrni, ne mozduljon el, amíg varrjuk. A sarkoknál ügyeljünk az illesztésre, hogy szépen fedje egymást a két oldal találkozásánál!

Ezután elő a géppel és varrjuk le szépen, egyenletesen. Ha megvarrtuk, akkor már csak vasalni kell és mehet is a helyére.

A kész terítőt még nagyon sokféleképpen díszíthetjük. Tehetünk rá szalagot, csipkét, fodrozhatjuk a szélét stb. Itt is csak a fantáziád szab határt.

Állj neki nyugodtan. Nem tudod elrontani. A terítő olyan lesz, amilyet szeretnél és megspórolsz vele egy csomó pénzt. Időben kb. fél órát vesz igénybe az elkészítése, de nagy öröm, amikor előveszed a saját munkád gyümölcsét.

Jó szórakozást, jó próbálgatást kívánok Nektek, szeretettel!

—————

Vissza