A kullancs eltávolítása

2016.07.25 15:32

Nyaralás, kirándulás során sajnos néha előfordul, hogy találkozunk a kullanccsal, mondjuk testközelből. A kullancscsípést sokszor csak akkor vesszük észre, ha már fáj valahol. Keresed az okát, nézed, vizsgálod a kis piros foltot és rájössz, hogy ez egy kullancs.

Közös Fa Bak, Szarvas Kullancs, Kullancs

Megelőzésképpen célszerű kiránduláskor zárt ruházatot viselni. Tudom, hogy ebben a melegben senkinek sincs kedve nyakig beöltözni, de ebben az esetben használj kullancsriasztó sprayt. Ennek ellenére érdemes otthon átnéznünk magunkat és egymást is. Minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot, annál jobb!

Ha mégis megcsípett egy kullancs, még akkor is érdemes a csípés helyét napokig figyelni, ha maradéktalanul sikerült eltávolítanunk, hiszen előfordulhat, hogy a fertőzés csak napok múlva látszik. Mindenképpen menjünk orvoshoz!!!

Hogyan távolítsuk el a kullancsot? Erre remek eszközt lehet a gyógyszertárakban kapni. Ha nincs, akkor egy szemöldökcsipesz is megteszi. Fogjuk meg a kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb és HÚZZUK határozott mozdulattal. NE forgassuk! A hiedelemmel ellentétben ezzel több kárt okozunk, mint hasznot.  A csípés helyét minden esetben fertőtlenítsük!

Hogyan NE távolítsuk el a kullancsot?

-          tilos krémet, olajat rákenni, mert fuldoklás közben öklendezhet és a bőr alá juttathatja a fertőző béltartalmát

-          tilos cigarettával, gyufával kiégetni, ugyanezen okból kifolyólag

-          tilos forgatni, mert így szakad bele a feje a legkönnyebben

-          tilos ecettel kenegetni

-          tilos a kullancs potrohát megnyomni

 

Kullancs, Fa Ketyeg, Vér Balek, Kéz

—————

Vissza