A szabadtéri sütés-főzés egyik alapköve a grill. A grill ételek amellett, hogy finomak sokkal egészségesebbek, mint olajban sült társaik.
Miért jó grillezni?
- mert a szabadban lehet csinálni
- mert remek ételeket lehet előállítani
- mert nagyon jó csapatépítő, kapcsolat kovácsolgató esemény
- mert egészséges (ha nem kokszot készítesz)
- mert ragyogó kikapcsolódási lehetőség
- mert igazából bárhol csinálhatod (legyen az a hátsókert vagy a Dunakanyar)
Mit lehet grillezni?
- halat, vadat s mi jó falat. Grillezni szinte bármit lehet, amit szeretsz.
- jöhet a zöldség, gyümölcs, sajt
- rengeteg fűszernövényt lehet használni a grillezéshez és az olajok széles választékát magad is elő tudod állítani. Különféle fűszerezéssel különböző olajokat kapsz.
Hogyan fogjunk hozzá?
1. döntsük el, hogy grillezni akarunk, mikor, hol és kivel meg mit
2. pácoljuk be a húsokat és a zöldségeket
3. gyújtsuk meg a tüzet, amit faszénnel táplálunk, majd hagyjuk „kialudni”. A tűz akkor jó, ha a kezünket fölé téve min. 5 másodpercig ott tudjuk tartani
4. a faszén akkor alkalmas grillezésre, amikor már inkább fehér, hamuszerű vagy épp csak parázslik
5. ne grillezünk nyílt tűzön, mert csak megég az étel
6. a sovány húsokat, hogy ki ne száradjanak, alufóliába csomagolva helyezzük a grillrácsra, majd ha megpuhult a hús, akkor vegyük ki őket az alufóliából és picit pirítsuk meg
7. a húsokat sütés közben ne szurkáljuk villával, mert épp a lényeg, a finom, értékes húslé kifolyik belőle, használjunk csipeszt a húsok forgatásához
8. a hőmérsékletet a faszén és a grillrács egymástól való távolságával szabályozhatjuk, vagy pedig ha szétkotorjuk vagy összehúzzuk a tüzet
Izgalmas dolog a vacsora vagy ebéd finom grill ételekből, ízletes borokat kortyolgatva hozzá vagy finom, hideg sört. Egy szép helyen, rusztikusan terített asztal mellett, jó baráti társaságban. Esetleg még egy kis tücsök cirippelés?
Hamarosan fincsi, grill recepteket hozunk Nektek :-)
—————